Humus se jede kao predjelo sa svežim somunom uz čašu crnog suvog vina, ali isto ide uz pečenu jagnjetinu i sa malo mladog luka sa strane. Irački kuvar rekao mi je da tako spremljen (preliven maslinovim uljem), humus može biti upotrebljiv i do 15 dana, naravno, sačuvan u frižideru

Recept za humus

200 gr suvih leblebija
1 srednji luk
1 lovorov list
So, biber
3 čena belog luka
2 limuna
50 gr tahini paste
1 kašika extra devičanskog maslinovog uljaPaprika
Extra devicansko maslinovo ulje
Lepinja

Recept za humus
Recept za humus

Priprema

Potpiti leblebije u litar vode i odložiti u frižideru preko noći. Izuzetno je bitno odložiti potopljene mahune u frižider ne bi li sprečili da se iste potencijalno ukvase. Sutradan procediti, pa kuvati u dosta posoljene vode sa lukom i lovorovim listom, na srednjoj teperaturi oko 45 minuta, il’ dok mahuna ne omekša. Procediti, otkloniti luk, lovorov list i sačuvati oko 150 ml tečnosti u kojoj se leblebija kuvala. Na kraju bi trebalo dobiti oko 600 gr kuvane leblebije.

Beli luk sitno naseckati, a limun iscediti. U blenderu sjediniti leblebiju, 100 ml sačuvane tečnosti, sok od limuna, beli luk, tahini, maslinovo ulje, malo soli i biber, pa izmutiti do dobijemo glatki umak. Po potrebi dodati ostatak tečnosti u slučaju da je umak previše gust. Okusiti, posoliti po potrebi.

Umak posuti s’ malo ljute papričice, preliti maslinovim uljem i služiti uz toplu lepinju.

Slični recepti: