Prema mišljenju istraživača, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer, takođe, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među najzdravije tečnosti koje biste mogli uneti u telo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte šta sve leči.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vredna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga telo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost ćelija.

Sok od celera
Sok od celera

Brojne koristi od celerovog soka

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ruflutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog creva i želudca.

Snižava holesterol

Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Pomoć kod probave

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivost creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu kod oslobađanja tela od viška tečnosti.

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu kod opuštanja mišića oko krvnih sudova, šireći ih, te omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih sudova. Neverovatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Nesanica

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imau smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenja

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže kod obuzdavanja želje za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca

Celerov sok je neverovatan eliminator toksina iz tela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav seksualni nagon

Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, ali istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sistem. Celer se može slobodno mešati s drugim voćnim i povrćnim sokovima, na primer sokom šargarepe, jabuke ili krastavca.

Kako upotrebiti celerov sok za umirenje i protiv nesanice

Napitak od celera ima umirujuće dejstvo na nervni sistem. U kombinaciji na nivoom magnezijuma koji se nalazi u soku dokazano je da je pomoglo osobama koje imaju problema sa spavanjem. Celer se koristi kao tretman kod onih koji pate od nesanice. Koristi od soka celera za nesanicu može da se vidi uzimanjem ovog napitka na dnevnoj bazi tokom jednog vremenskog perioda.

Brz tempo života, loš odabir hrane i nedovoljna fizička aktivnost utiču značajno na kvalitet sna. Telo se tokom sna obnavlja i čisti od toksina, i ako mu ne obezbedite dovoljno vremena za regeneraciju, rizikujete brojne poremećaje zdravlja.

Dobar san je preduslov normalnog funkcionisanja tela i zato Vam preporučujemo ovaj napitak na bazi celera i zelenog povrća za smirenje i detoksikaciju:

• 1 krastavac

• 1 komad đumbira srednje veličine

• 1 limun

• 1 zelena jabuka – neljuštena

• 9 cvetova asparagusa

• 2 stabljike celera

Potopite asparagus u hladnu vodu (tokom sat vremena). Isecite krastavac, limun i jabuku na komade i sameljite u blenderu sa đumbirom i celerom. Ocedite asparagus i njega ubacite u blender. Vodu od natapanja asparagusa bacite. Svež sok odmah konzumirajte.

Ovaj sok je najbolje piti nakon ručka, u vreme popodnevnog odmora, kako biste otklonili najčešće uzroke nesanice – nepravilno varenje, povišen krvni pritisak i stres.

Recept za alkalni sok od celera

Celer ima ukupan alkalizirajuć uticaj na naše telo. Mnogi nutricionisti i studije preporučuju ishranu koja pomaže da se održi blago alkalna ravnoteža u našem telu. Kombinacija minerala koja uključuje organiski tip natrijuma koji je pronađen u celerovom soku čini ovo povrće odličan dodatak alkalnim dijetama.

Sastojci koji su Vam potrebni za sok od celera :

• 150 grama celera – 3 stabljike ili jedan koren

• 250 grama brokolija – 3 osrednje cvasti

• 250 grama šargarepe – 8 korenova

• 100 grama krastavca – pola velikog ploda.

Sve sastojke samleti u blenderu i piti po čašu soka dva puta dnevno.

Cilj korišćenja ovog soka je da vrati normalan pH organizmu, što je oko 7,35-7,45. Kada vrednost pH u organizmu padne ispod ovih vrednosti, telo sa mukom vraća narušenu ravnotežu, često povlačeći kalcijum i druge minerale iz rezervi u kostima, što može dovesti do brojnih poremećaja. Brojni nutricionisti i biohemičari ukazuju na sve prisutniju vezu između pH vrednosti u organizmu i pogoršanja zdravstvenog stanja populacije koje je prisutno u modernom svetu. Brojna hronična oboljenja su povezana sa ravnotežom baza i kiselina u organizmu i, iako debata i dalje traje, mnogi ljudi su ubeđeni da upravo ova neravnoteža stoji iza većine ovih „modernih“ zdravstenih problema.

Celer za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Ako ste ljubitelj slatkiša ili slanih grickalica, koji Vam stoje na putu do idealne linije, onda je ovo napitak koji će Vam pomoći da se izborite sa krizama tokom držanja dijeta. Naravno, kao i sa bilo kojom drugom dijetom, važno je držati se pravila. U ovom slučaju, potrebno je pripremiti ga i konzumirati po uputstvu i piti redovno. Rezultate ćete moći primetiti za manje od mesec dana.

Sastojci za sok od celera :

• 200 grama krastavca

• 1 dl soka od limuna

• 1 limun, sečen na kolutove

• Kašičica đumbira, rendanog (ili pola male kašičice osušenog – u prahu)

• Ljuta papričica

• 150 grama celera (2 stabljike ili jedan manji koren)

• Nekoliko stabljika celera

• 3 dl hladne vode

• 2-3 lista nane

Krastavac i celer samleti u blenderu, dodati limunov sok, đumbir i vodu. Papriku iseći krupnije, ukoliko ne volite preterano ljuto, ili ubacite i nju u blender ako Vam ne smeta. Na kraju dodajte kolutove limuna i nanu, kao ukras. Servirajte hladno, u čašama, sa stabljikom celera koju ćete grickati dok pijete sok između obroka, kada imate želju za grickanjem nečega. Čuvajte pripremljen sok od celera u frižideru.

Evo još jednog odličnog recepta za celerov sok:

Ako Vas često muči nadutost, podrigivanje i poremećena crevna flora, ovaj zdrav napitak će Vam pomoći da olakšate tegobe:

Potrebno Vam je:

• Pola ananasa (svež ananas, ne onaj zaslađen iz konzerve)

• 2 stabljike komorača (ili pola kašičice semena)

• 2 stabljike celera

• Koren đumbira (2-3cm)

Sve sastojke samleti u blenderu. Po potrebi, dodati vode. Piti ovaj sok pre jela, dok se tegobe ne povuku.

Ananas sadrži enzime koji poboljšavaju varenje hrane, celer sprečava zadržavanje vode, komorač pomaže u smanjivanju stvaranja gasova i njihovo lakše izbacivanje, a zajedno sa đumbirom reguliše crevnu floru.

Slični recepti: